Édes karácsonyt mindenkinek!
Mesetáros 2023.12.14. 19:59
Illatos, zamatos, csudafinom, és olyan szép! Mi lehet az?
Bizony! A mézeskalács!
Ugye azt ígértem, hogy sütni fogunk, gyerekek? Nosza rajta!
Ha van hozzá kedvetek, olvassatok bele a Mézes mesébe, ahonnan megtudhatjátok, hogyan készíti Katka és Lóci ezt a finom karácsonyi süteményt Anyukával.
Ha pedig a színes ceruzáitok már türelmetlenül várják, hogy használjátok őket, akkor kukkantsatok be a játszóházba, mert a karácsonyi színezők között újabbakat is találhattok.
Ha ti is szeretnétek mézeskalácsot sütni, kérdezzétek meg anyukátokat, biztosan tudja hogyan kell. Sokféle recept létezik. Nyuszi Mama így készíti:
Mézeskalács recept
- Egy nagy tálban keverjetek össze fél kiló lisztet egy csomag sütőporral. Cukrot is tehettek hozzá, de ha elég mézet használtok, a cukorra nem lesz szükség, mert a méztől anélkül is finom édes lesz.
- Adjátok hozzá a fűszereket. A boltban vehettek előre elkészített fűszerkeveréket mézeskalácshoz, de ti magatok is fűszerezhetitek. Nagyon jól illik a mézeskalácsba az őrölt fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, csillagánizs, gyömbér, kardamom, szerecsendió. Válogassatok közülük, szimatoljátok meg, melyiknek az illata tetszik legjobban. Belereszelhetitek egy citromnak vagy narancsnak a héját is, de a reszelővel óvatosan bánjatok, nehogy elvágja a kezeteket! Nyuszi Mama fahéjat, szegfűszeget és gyömbért szokott használni, néha szerecsendiót is, és egy citromnak a héját.
- Keverjétek össze az anyagokat, azután törjetek fel két tojást, jól keverjétek fel és azt is öntsétek a masszához. (Van aki margarint is szokott ilyenkor beletenni, de Nyuszi Mama nem használja).
- Most pedig csurgassatok bele 35 deka langyos mézet.
- Most jön a móka: jó alaposan keverjétek össze az egészet. Először fakanállal, de ha már kezd összeragadni, akkor kézzel. (Előtte alaposan mossatok kezet, nehogy bepiszkoljátok a finom tésztát!)
- Vegyetek elő egy gyúródeszkát, szórjátok meg liszttel, nehogy leragadjon rá a tészta. Borítsátok ki a tésztát a lisztes deszkára, és sodrófával nyújtsátok ki szép simára. Időnként lisztezzétek be a sodrófát is, ha nagyon ragad. (Ha nem megy, anyukátok segíteni fog.)
- Amikor körülbelül egy centi vastag, vegyétek elő a szaggatókat, és szaggassatok belőlük figurákat. Közben kapcsoljátok be a sütőt, hadd melegedjen.
- Egy pici edényben egy deci vízben keverjetek el három-négy teáskanál porcukrot, és ezzel a cukros vízzel kenjétek meg a figurákat, így lesznek szép fényesek.
- Egy tepsit kenjetek meg olajjal, zsírral vagy margarinnal. Szépen rakjátok tele a kiszaggatott figurákkal, és tegyétek a sütőbe, hadd süljön.
- A szaggatásból maradt tésztát el ne dobjátok: gyúrjátok össze, sodorjátok ki újra, és megint lehet szaggatni.
- Közben figyeljetek a sütőre. Ha a figurák szép aranybarnák, ki lehet venni őket.
- A díszítéshez egy mérőedényben mérjetek ki körülbelül egy decire való porcukrot, és keverjétek el benne egy tojásnak a fehérjét. Ezt a krémet töltsétek nyomózsákba, és díszítsétek vele a kész mézesbábokat kedvetek szerint.
- Ha nem akarjátok a karácsonyfára tenni, zárjátok fémdobozba, úgy sokáig eláll - de lehet, hogy nagyon hamar megeszitek, mert finom!
|